Trauma en hechting bij jonge kinderen
Ik bied hulp aan gezinnen met kinderen van 0-4 jaar met een tekort aan basisvertrouwen, opvoedproblemen, problematische gehechtheid, trauma, angst en gedragsproblemen.
Jonge kinderen met trauma of hechtingsproblemen zijn in veel gevallen goed te helpen. Bij het tijdig inzetten van hulp kan voorkomen worden dat kinderen problemen krijgen in hun ontwikkeling naar een volwassen leven. Er zijn 3 elementen die een belangrijke rol spelen bij trauma: brein, lichaam en geest. Bij jonge kinderen is wetenschappelijk bewezen dat het brein zich niet ontwikkelt als het kind een of meerdere trauma’s beleeft. Dit kan weer hersteld worden door in een veilige omgeving met ouder en kind hier aan te werken.
“Elk leven is een kunstwerk, dat gemaakt wordt met alle beschikbare middelen”
– Pierre Janet
Trauma en hechtingsproblemen kunnen ontstaan door verschillende factoren, bijvoorbeeld: een ongeluk, uithuisplaatsing, trauma bij ouders, onveilige thuissituatie, adoptie, pleegzorg.
Bij hele jonge kinderen is het lastig om trauma te herkennen. Hieronder een aantal mogelijke signalen die op trauma kunnen wijzen.
Baby’s
- Slecht of onvoldoende eten
- Onrustig en kort slapen
- Veel huilen, apathisch zijn, nauwelijks reageren op ouders
- Snel schrikken, een angstige ‘blik’ en problemen in de gehechtheid.
- Ook spelen deze kinderen minder of minder gevarieerd.
Peuters/kleuters
- Een terugval naar jonger gedrag, bijvoorbeeld bedplassen en duimzuigen, vastklampen (verlatingsangst) en driftbuien
- Complex getraumatiseerde kleuters zijn moeilijk tot rust te brengen, prikkelbaar, maken ruzie, trekken zich terug, spelen niet en denken dat zij zelf schuldig zijn aan wat hen overkomt.